Ind- og udmeldelse

Hvordan bliver jeg medlem af folkekirken?

Man kan kun være medlem af folkekirken, hvis man er døbt. Når du bliver døbt i folkekirken, bliver du samtidig medlem af folkekirken. Både spædbørn, større børn og voksne kan blive døbt i folkekirken.

For børn og unge under 18 år er det den person, som har forældremyndigheden, der træffer beslutning om dåb eller indmeldelse i folkekirken. En person, der er fyldt 15 år, skal selv give sit samtykke til dåb eller indmeldelse.

Det er også muligt at blive medlem af folkekirken, hvis du er døbt i et andet kristent trossamfund.

Henvendelse om dåb rettes til kordegnekontoret: akkl@km.dk eller 62621526 (kontortid alle hverdage 10-14) eller til en af præsterne: lcan@km.dk eller 62621365 eller kbd@km.dk eller 51858556

Hvordan melder jeg mig ud af folkekirken?

Du kan altid vælge, om du vil melde dig ud af folkekirken.

Udmeldelse af folkekirken sker ved skriftlig eller personlig henvendelse til kordegnekontoret i dit bopælssogn. Bor du her i Ringe er det til kordegn Aksel Krogenlund Larsen, Sognegården Søvej 31: akkl@km.dk eller 62621526 (kontortid alle hverdage 10-14) eller til en af præsterne: lcan@km.dk eller 62621365 eller kbd@km.dk eller 51858556

Hvis du bor i udlandet, skal du sende din udmeldelse til sognepræsten eller kirkekontoret i det sogn i Danmark, hvor du boede, før du flyttede til udlandet.

For børn og unge under 18 år er det den person, som har forældremyndigheden, der træffer beslutning om udmeldelse af folkekirken. En person, der er fyldt 15 år, skal dog selv give sit samtykke til at blive meldt ud.

Når du ikke er medlem af folkekirken, har du ikke samme ret til kirkelig betjening som folkekirkens medlemmer. For at blive viet i folkekirken, skal mindst den ene være medlem. Normalt kan du kun blive begravet med bistand af en præst i folkekirken, hvis du er medlem, når du dør. Ved de fleste kirkegårde, og således også ved Ringe Kirkegård er taksterne for gravsteder m.v. højere for personer, der ikke var medlemmer af folkekirken, end de er for medlemmer, ligesom det heller ikke er muligt at leje Ringe Sognegård til mindesamvær efter begravelsen af et ikke-medlem.

Fortryder du din udmeldelse af folkekirken, kan du altid vælge at melde dig ind igen. Det gør du ved at tage kontakt til præsten i det sogn, hvor du bor.

Det er kun medlemmer af folkekirken, som betaler kirkeskat. Kirkeskatten er et medlemsbidrag, der beregnes ud fra folkekirkemedlemmernes skattepligtige indkomst og opkræves sammen med skat til staten og kommunerne.

For yderligere information om medlemskab af Folkekirken se kirkeministeriets hjemmeside: http://www.km.dk/folkekirken/medlemskab/ind-og-udmeldelse/